Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu
© Borgis - Medycyna Rodzinna 4/2016, s. 261-262
Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Wpływ diety bogatej w owoce i soki owocowe na zmniejszenie ryzyka wybranych chorób – rozmowa z dr Agnieszką Kozioł-Kozakowską, Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego



1. Czy rzeczywiście owoce i soki owocowe są istotnym elementem codziennej diety? Jeżeli tak, to dlaczego?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wymieniła niskie spożycie warzyw i owoców, jako jeden z dziesięciu najważniejszych czynników ryzyka zagrażających zdrowiu (1). Badania naukowe potwierdzają, że dieta uboga w warzywa i owoce, to dieta prowadząca do licznych chorób przewlekłych, takich jak: choroby układu krążenia, nowotwory czy otyłość. Mimo, iż nie można wyróżnić bezpośredniej zależności pomiędzy konsumpcją konkretnej kategorii warzyw i owoców, a wymienionymi chorobami, to udowodniono, że codziennie spożycie różnorodnych produktów z tej szerokiej grupy zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby. Na bazie tych obserwacji stworzono zalecenia mówiące o konieczności spożywania co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie jako element profilaktyki chorób niezakaźnych.
2. Istnieją badania potwierdzające pozytywny wpływ owoców i soków owocowych na obniżenie ryzyka wybranych chorób nowotworowych. Jakie to choroby i jakie zależności są stwierdzone?
Owoce i soki owocowe mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. W raporcie World Cancer Research Found (WCRF) zależność tą określono jako prawdopodobną (2). Zaletą raportu WCRF jest to, że zawiera szczegółową ocenę siły dowodów z badań w odniesieniu do „lokalizacji nowotworu”. Wskazano, iż spożycie owoców może prawdopodobnie obniżać ryzyko zachorowania na nowotwór: płuc, żołądka, jamy ustnej, gardła i krtani.
3. Istotna rola owoców i produktów z nich wykonanych, takich jak soki jest również stwierdzona w przypadku niektórych zaburzeń kardiologicznych. Jaka to rola i kto powinien zwrócić szczególną uwagę na obecność owoców i soków owocowych w diecie?
Faktycznie chyba najwięcej wyników badań potwierdza związek między spożyciem owoców i soków a zapadalnością na choroby układu krążenia. W jednym z badań obliczono, że odpowiednie spożycie owoców i warzyw może obniżyć liczbę przypadków choroby niedokrwiennej serca o 31%, a udarów niedokrwiennych o 19%. (3)

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

29

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

69

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

129

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 78 zł
Piśmiennictwo
1. World Health Organization (WHO), 2013, Global Action plan for the prevention and control of non-communicable disease 2013-2020. Geneva, Switzerland: WHO. 2. The World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research,2007, Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR. 3. K. Lock i in. The global burden of diease attributable to low consumption of fruit and vegetables: implications for the global strategy on diet. Biuletyn Światowej Organizacji Zdrowia (2005) 83: 100 - 108. 4. K Liu i in. Effect of fruit juice on cholesterol and blood pressure in adults: A meta-analysis of 19 randomized controlled trials. PLoS ONE (2013) 8(4): e61420. Doi:10.1371/journal.pone.0061420.
Medycyna Rodzinna 4/2016
Strona internetowa czasopisma Medycyna Rodzinna