Iwona Paradowska-Stankiewicz, Elżbieta Trafalska, Andrzej Grzybowski
Realizacja zapotrzebowania na wybrane witaminy i składniki mineralne w diecie młodzieży
The realization of requirement of selected vitamins and minerals in adolescent diet
Zakład Higieny Żywienia i Epidemiologii, Katedra Higieny i Epidemiologii Akademii Medycznej w Łodzi
Kierownik Katedry: prof. dr hab. n. med. Andrzej Grzybowski
Streszczenie
The study presents the results of intake of vitamins: B1, B2, B3, B6, C,equivalent of retinol, alpha-tocopherol, and minerals: Ca, P, Mg, Fe, Zn and Cu in daily food intake in a group of 200 subjects aged between 19-25. The results show that the intake of analysed components is unbalanced with the requirements. The women´s group showed greater irregularities than the men´s group, however in both groups the percentage of people with insufficient intake of vitamins and minerals was high.
WSTĘP
Wyniki badań nad sposobem żywienia subpopulacji Polaków publikowane w piśmiennictwie krajowym wskazują na niezbilansowane z zapotrzebowaniem spożycie większości niezbędnych składników odżywczych (3, 6). Niedobory lub nadmiary tych składników w diecie mogą przyczynić się do wystąpienia określonych problemów zdrowotnych (2, 5). Niepoślednią rolę w etiologii wielu zaburzeń odgrywa nieprawidłowy stan odżywienia witaminami i składnikami mineralnymi.
Celem podjętej pracy była ocena podaży witamin: B1, B2, B3, B6, C, ekwiwalentu retinolu, alfa-tokoferolu oraz składników mineralnych: Ca, P, Mg, Fe, Zn i Cu w całodziennych racjach pokarmowych w grupie młodzieży.
MATERIAŁ I METODYKA
Przebadano 200 osób w wieku 19-25 lat (średnia wieku 21,7 ± 2,2 lata) rekrutujących się z łódzkich szkół ponadpodstawowych oraz Akademii Medycznej w Łodzi, w tym 53% kobiet i 47% mężczyzn.
Oceny spożycia dokonano metodą trzykrotnego wywiadu kwestionariuszowego o spożyciu z ostatnich 24-godzin poprzedzających badanie, a następnie wyniki opracowano zgodnie z przyjętymi standardami metodycznymi.
WYNIKI
W tabeli 1 przedstawiono wyniki spożycia witamin w grupie kobiet i mężczyzn.
Tabela 1. Spożycie witamin przez kobiety i mężczyzn.
Składnik
Jednostka | Spożycie |
Kobiety | Mężczyźni |
x ? SD | % normy | x ? SD | % normy |
B1
mg | 0,9 ? 0,4 | 60 | 1,7 ? 0,7 | 106 |
B2
mg | 1,2 ? 0,5 | 86 | 1,8 ? 0,8 | 82 |
B3
mg | 10,8 ? 4,9 | 63 | 20,9 ? 8,9 | 110 |
B6
mg | 1,3 ? 0,6 | 81 | 2,2 ? 0,9 | 110 |
C6
mg | 46,2 ? 31,0 | 77 | 59,1 ? 40,0 | 98 |
ekw. retinolu
mg | 530,3 ? 545,4 | 88 | 778,4 ? 746,0 | 111 |
alfa-tokoferol
mg | 8,7 ? 5,2 | 109 | 13,8 ? 9,0 | 138 |
Wyniki tabeli 1 wskazują, że kobiety spożywały mniej witamin w porównaniu z mężczyznami. Rozpatrując spożycie witamin na tle poziomu bezpiecznego norm zapotrzebowania zaobserwowano, że jedynie średnie spożycie alfa-tokoferolu u kobiet było prawidłowe – 109%, zaś witamin B1 i B3 niskie – odpowiednio na poziomie 60% i 63%. Wyższe, ale nie pokrywające zapotrzebowania badanych kobiet i zwiększające ryzyko wystąpienia niedoborów spożycie dotyczyło pozostałych witamin (ekwiwalent retinolu, B2, B6 i C) od 77% do 88%.
Znacznie lepiej była zbilansowana racja pokarmowa mężczyzn. Spożycie witamin B1, B3, B6, C było zgodne z zapotrzebowaniem w granicach przyjmowanych tolerancji (± 10%), poziom bezpieczny przewyższało spożycie ekwiwalentu retinolu (111%) oraz alfa tokoferolu (138%). Jedynie spożycie witaminy B2 było niewystarczające – na poziomie 82%.
Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
- Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
- Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
- Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.
Opcja #1
29 zł
Wybieram
- dostęp do tego artykułu
- dostęp na 7 dni
uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony
Opcja #2
69 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 30 dni
- najpopularniejsza opcja
Opcja #3
129 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 90 dni
- oszczędzasz 78 zł
Piśmiennictwo
1. Brzozowska A., Roszkowski W.: Znaczenie biodostępności składników odżywczych dla żywienia człowieka: aktualne i przyszłe kierunki badań. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka – biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa, Warszawa, czerwiec 1998. SGGW, Warszawa, 1998, ref., s.29-35. 2. Brzozowska A.: Składniki mineralne. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.). PWN, Warszawa. 1998 s.198-206. 3. Hamułka J., Gronowska-Senger A.: Zawartość witamin i składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych studentek SGGW. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka – biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa, Warszawa, czerwiec 1998. SGGW, Warszawa, 1998, str. post., s.171. 4. Kopczyńska B., i wsp.: Ocena sposobu żywienia dzieci i młodzieży z wybranych powiatów woj. warszawskiego. Roczniki PZH, 1974, 25, 5, s. 541-551. 5. Prasad A.S.: Zinc deficiency in women, infants and children. J. Am. Coll. Nutr., 1996, 15(2),s.113-120. 6. Rogalska-Niedźwiedź M., i wsp.: Składniki mineralne w dietach młodzieży. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka – biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa, Warszawa, czerwiec 1998. SGGW, Warszawa, 1998, str. post., s. 166. 7. Świtoniak T.: Stan odżywienia witaminami i mikroelementami w wybranych subpopulacjach w Polsce. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka – biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa, Warszawa, czerwiec 1998. SGGW, Warszawa, 1998, ref., s.134-146. 8. Szponar L., Respondek W.: Spożycie witamin i mikroelementów przez wybrane grupy ludności w Polsce. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka – biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa, Warszawa, czerwiec 1998. SGGW, Warszawa, 1998, ref., s.117-126.