Elżbieta Trafalska, Iwona Paradowska-Stankiewicz, Andrzej Grzybowski
Ocena wartości energetycznej i zawartości podstawowych składników odżywczych w całodziennych racjach pokarmowych wybranej grupy młodzieży
Assessment of energy value and essential nutrients intake of the total daily food rations in a selected young population group
Zakład Higieny Żywienia i Epidemiologii, Katedra Higieny i Epidemiologii AM w Łodzi
Kierownik Zakładu: prof. dr hab. n. med. Andrzej Grzybowski
Streszczenie
The assessment of food intake in a selected young population group was based on the 24-h recall method. It has demonstrated a number of dietary errors. The average daily women´s diet rations failed to provide sufficient energy and were characterised by the deficit of all nutritional components. Daily food rations of men were better balanced with nutritional standards. All analysed food rations were characterised by the incorrect energy structure.
WSTĘP
Ogólny stan zdrowia człowieka i jego prawidłowy rozwój w dużej mierze zależy od sposobu żywienia. Liczne badania populacji młodzieży (3, 4, 7) wykazały, że w wielu przypadkach sposób żywienia się tej grupy odbiega znacznie od modelu racjonalnego. Biorąc pod uwagę możliwość utrwalenia się tych nieprawidłowości i wystąpienia w przyszłości określonych zaburzeń w stanie zdrowia, w pełni celowe wydaje się monitorowanie tej grupy ludności oraz edukacja młodzieży w zakresie profilaktycznej roli racjonalnego żywienia.
Celem pracy była analiza spożycia i ocena stopnia wypełnienia zalecanej normy na energię i podstawowe składniki odżywcze w codziennych racjach pokarmowych osób badanych.
MATERIAŁ I METODY
Badaniem objęto 200-osobową grupę młodzieży w wieku 19 do 25 lat. Średni wiek badanych kobiet i mężczyzn był zbliżony i wynosił 21,7 lat (SD 2,2 lat). Badaną grupę stanowiła młodzież z łódzkich szkół ponadpodstawowych i Akademii Medycznej. Kobiety stanowiły 53%, a mężczyźni 47% badanej zbiorowości. Sposób żywienia oceniono metodą trzykrotnego wywiadu o spożyciu z ostatnich 24 godzin (2). Za pomocą programu komputerowego FOOD 2, w oparciu o bazę danych z 1998 roku, obliczono wartość energetyczną i odżywczą całodziennych racji pokarmowych. Wyniki obliczeń poddano, zgodnie z zaleceniami IŻŻ, jednostopniowej redukcji (6). Uzyskane wyniki porównano z normą IŻŻ dla kobiet i mężczyzn 19-25-letnich o aktywności fizycznej umiarkowanej (9).
WYNIKI I ICH OMÓWIENIE
Wyniki analizy ilościowej w badanej grupie młodzieży zamieszczono w tabeli 1. Wskazują one na istnienie szeregu nieprawidłowości w sposobie żywienia się tej subpopulacji.
Tabela 1. Wartość energetyczna i odżywcza badanych racji pokarmowych.
Składnik | | Racje pokarmowe kobiet | Racje pokarmowe mężczyzn |
X | SD | % normy | X | SD | % normy |
Energia | kcal | 1671,4 | 519,6 | 76 | 2694,8 | 840,5 | 90 |
Białko: ogółem zwierzęce | g | 55,3 32,6 | 17,2 14,4 | 79-61 | 93,5 5 8,1 | 33,2 28,3 | 125-93 |
Tłuszcze ogółem: KT nasycone KT jednonienasycone KT wielonienasycone | g g g g | 57,9 20,3 23,3 9,0 | 22,4 9,6 9,6 4,1 | 79
| 102,8 36,3 42,0 15,9 | 44,6 16,3 19,7 9,3 | 102
|
Cholesterol | mg | 222,6 | 147,7 | | 370,1 | 231,3 | |
Węglowodany ogółem: sacharoza laktoza skrobia | g g g g | 248,5 51,7 9,8 130,4 | 92,7 23,3 8,0 46,1 | | 373,5 68,6 13,7 225,0 | 110,4 37,5 15,9 83,5 | |
Błonnik pokarmowy | g | 18,6 | 6,2 | | 27,5 | 9,9 | |
Udział energii: z białka z tłuszczów z węglowodanów | % % % | 13,4 31,9 54,7 | | | 13,9 34,3 51,8 | | |
Wartość energetyczna całodziennych racji pokarmowych mężczyzn mieściła się w granicach przyjętych dozwolonych odchyleń (±10%), natomiast średnie dzienne spożycie energii przez kobiety nie odpowiadało zaleceniom (76% normy).
Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
- Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
- Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
- Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.
Opcja #1
29 zł
Wybieram
- dostęp do tego artykułu
- dostęp na 7 dni
uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony
Opcja #2
69 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 30 dni
- najpopularniejsza opcja
Opcja #3
129 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 90 dni
- oszczędzasz 78 zł
Piśmiennictwo
1. Bartnikowska E., Obiedziński M.W.: Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Cz.I. Roczn. PZH, 1997, 48, 381-397. 2. Charzewska J., Chwojnowska Z.: Zalety i wady wybranych metod oceny spożycia żywności ze szczególnym uwzględnieniem metody wywiadu. Żyw. Człow. i Metab., 1988,15,65-73. 3. Ilow R., Regulska-Ilow B.: Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 1991-1993. cz.I. Kobiety. Bromat. Chem. Toksykol., 1995, 28, 3, 223-228. 4. Ilow R., Regulska-Ilow B.: Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 1991-1993. cz.II. Mężczyźni. Bromat. Chem. Toksykol., 1995, 28, 3, 229-234. 5. Preparation and Use of Food-Based Dietary Guidelines, Report of a joint FAO/WHO consultation, WHO technical report series 880, WHO, Geneva, 1998. 6. Szczygieł A. i wsp.: Normy żywienia i wyżywienia. Prace IŻŻ 44, W-wa, 1987. 7. Szewczyński J., Ostrowska A.: Ocena wartości odżywczej całodziennych racji pokarmowych studentów Akademii Medycznej w Warszawie w latach 1985/86 i 1995/95. Bromat. Chem. Toksykol., 1996, 29, 3, 309-313. 8. Szponar L., Mieleszko T.: Sposób żywienia mężczyzn w Polsce w latach 1975-1984, Roczn. PZH, 1991, 12, 1, 43-50. 9. Ziemlański Ś. i wsp.: Normy żywienia dla ludności w Polsce. Nowa Medycyna, 1998, 4.