© Borgis - Nowa Stomatologia 4/1999, s. 12-14
Iwona Sobiech, Jadwiga Sobol-Kober, Aleksander Remiszewski, Piotr Sobiech
Wpływ zwyczajów żywieniowych dzieci na występowanie próchnicy zębów (badania pilotażowe)*
Children nutrition customs influence on caries incidence (initially studies)
z Zakładu Stomatologii Dziecięcej Instytutu Stomatologii Akademii Medycznej w Warszawie
p.o. kierownika: dr n. med. Aleksander Remiszewski
Wyniki badań chorób i wad narządu żucia, przeprowadzonych w ramach resortowego programu badawczego (1987 i 1995) wykazały, że frekwencja i intensywność próchnicy w uzębieniu dzieci z regionu warszawskiego są bardzo wysokie. W związku z tym postanowiono zbadać zachowanie losowo wybranej grupy dzieci szkolnych dotyczące częstości spożywania produktów próchnicotwórczych i skonfrontować je ze stanem uzębienia.
Celem pracy było zbadanie zależności między zwyczajami żywieniowymi dzieci a występowaniem próchnicy zębów.
Materiał i metoda
Zbadano stan uzębienia, stan higieny jamy ustnej u 32 dzieci w wieku od 10 do 11 lat, uczniów klas V Szkoły Podstawowej Nr 15 w Warszawie. Jednocześnie przeprowadzono badania ankietowe dotyczące zwyczajów żywieniowych dzieci, posługując się kartą kontroli żywienia (tab. 1) i kartą kontroli spożycia cukrów (tab. 2). Badania odbyły się w ramach zajęć dydaktycznych ze studentami drugiego roku stomatologii.
Tabela 1. Karta kontroli żywienia.
Składniki pokarmu | Nigdy | 1 x w miesiącu | 2 x w miesiącu | 1 x tygodniowo | 2 x tygodniowo | 1 x dziennie | 2 x dziennie | Więcej niż 2 x dziennie | Suma |
Soki naturalne owocowe | | | | | | | | | |
Soki słodzone | | | | | | | | | |
Lody/budynie | | | | | | | | | |
Słodycze ogólnie | | | | | | | | | |
Czekolada | | | | | | | | | |
Cukierki "Irys" | | | | | | | | | |
Miód | | | | | | | | | |
Odżywki owocowe słodzone | | | | | | | | | |
Dżemy | | | | | | | | | |
Ciasta, herbatniki | | | | | | | | | |
Tabela. 2. Karta kontroli spożycia cukrów.
Cukier w roztworze | Słodycze retencyjne | Słodycze stałe | |
Między posiłkami | W czasie posiłków | Po posiłku | Między posiłkami | W czasie posiłków | Po posiłku | Między posiłkami | W czasie posiłków | Po posiłku | Suma |
| | | | | | | | | |
W ocenie stanu zdrowego uzębienia obliczono średnią liczbę zębów próchnicowych (PUWz/puwz) oraz średnią liczbę powierzchni próchnicowych (PUWp/puwp).
Higienę jamy ustnej oceniono przy użyciu wskaźnika OHI.
W ocenie spożycia pokarmów próchnicotwórczych i cukrów przyjęto punktację od 3 do 21 zależnie od częstości ich spożywania. Obliczono wskaźnik diety (WD) i wskaźnik spożycia cukrów (WS) wg wzoru:
Dane uzyskane z badań klinicznych i ankietowych wykorzystano do oceny wpływu diety na występowanie próchnicy.
Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
- Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
- Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
- Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.
Opcja #1
29 zł
Wybieram
- dostęp do tego artykułu
- dostęp na 7 dni
uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony
Opcja #2
69 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 30 dni
- najpopularniejsza opcja
Opcja #3
129 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 90 dni
- oszczędzasz 78 zł
Piśmiennictwo
1. Birkhed D. et al.: Per capita consumption of sugar-containing products and dental caries in Sweden from 1960 to 1985. Community Dent. Oral Epidemiol., 1989, 17:41-43. 2. Borysewicz-Lewicka M. i wsp.: Spożycie słodyczy przez dzieci w świetle wypowiedzi ankietowych rodziców regionu poznańskiego. Przegląd Stomat. Wieku Rozwojowego 2/3 1996 (14/15). 3. Curzon M.E., Ten Cate J.M.: Eds.: Diet nutrytion and dental caries: proceedings of the 2nd European congress on Diet, Nutrytion and Dental Caries Held in York on July 9-11. Caries Res., 24, Supplement 1. 4. Giermakowska A. i wsp.: Wpływ higieny i diety na występowanie próchnicy dzieci po 3 roku życia. Mag. Stomat., 9 (39), 19-23. 5. Jensen M.E. et al.: In dwelling pH electrodes: analysis of human dental plaque responses at different sites. In: Foods, Nutrition anddental Health, 1981, 3:105-115. Ed: Hefferen J.J., Pathotox Publishers Inc., Illinois. 6. Krebel L.M. et al.: Report on caries reduction in French school children 3 years aftere the introduction of a prevenyative program Community Dent. Oral Epidemiol., 1985, 13:201-204. 7. Klimer J. et al.: Effect of a preventive program based on professional teeth cleaning and fluoride applications on caries and gingivitis. Ibid. 295-298. 8. Konig K.G. et al.: An apparatusfor frequency-controlled feeding of small rodents and its use in dental caries experiments. Arch. Oral Biol., 1968, 13:13-26. 9. Konig K.G.: Changes in the prevalence of dental caries: how much can be attributed to changes diet? Caries Res., 1990, 24 (Supplement 1):16-18. 10. Lisiecka K.: Próchnica zębów u dzieci 12-letnich w Polsce w świetle badań epidemiologicznych przeprowadzonych w Polsce w latach 1987-1995. Przegl. Stomat. Wieku Rozwojowego 2/3, 1996 (14/15). 11. Majewska A.: Wadliwe żywienie u podstaw patologii tkanek jamy ustnej. Przegl. Stomat. Wieku Rozwojowego 2/3, 1996 (14/15). 12. Mundorff S.A. et al.: Cariogenic potential of foods 1 Caries in a rat model. Caries Res., 1990, 24:344-355. 13. Nutrition, diet and oral health. Report of an FDI working. Int. Dent. J. 1994, 44:599-612. 14. Remiszewski A. i wsp.: Wpływ zwyczajów żywieniowych dzieci z klas szóstych i siódmych na częstość występowania próchnicy zębów. Czas Stomat. 1992, XLV, 8. 15. Rugg-Gunn A.J. et al.: Relationsheap between dietary habits and caries increment assessed over two years in 405 English adolescent schoolchildren. Arch. Oral Biol., 1984, 983-992. 16. Stephen R.M.: Changes in concentration on tooth sutfaces and in carios lesions. J. Amer. Dent. Assoc., 1940, 27:718-723. 17. Woodward M., Walker A.R.P.: Sugar consumption and dental caries: evidence from 90 countries. Brit Dent. J., 1994, 176:297-302.