© Borgis - Nowa Pediatria 1/2001, s. 33-38
Alina Dobrzańska, Bronisława Tymolewska-Niebuda, Katarzyna Lesińska
Rola żywienia w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy u dzieci i młodzieży*
The role of nutrition in prevention and treatment of osteoporosis in children and youth
z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej SGGW w Warszawie
Kierownik Katedry: prof. dr hab. Janusz Keller
Streszczenie
The model daily rations for children and youth in the age of 4 to 25 years of age were elaborated. The energy and nutritional value of daily rations was determined according to the national recommendations. The relation of calcium and phosphor was also established in nutrition according to the recommendations.
WSTĘP
W zapobieganiu i leczeniu osteoporozy ważnym jest właściwe żywienie z codziennym udziałem produktów żywnościowych będących źródłem związków wapnia oraz okresowe stosowanie witaminy D lub jej metabolitów, które zwiększają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Głównym sposobem pobrania wapnia jest wzrost konsumpcji mleka i jego przetworów (tab. 1). Przyswajanie wapnia z mleka dochodzi do 80%, podczas gdy przyswajanie wapnia z warzyw, czy produktów zbożowych jest ograniczone wskutek obecności błonnika pokarmowego, kwasu szczawiowego oraz związków fitynowych.
Tabela 1. przedstawia ilości produktów mlecznych, które należy spożyć aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń.
Produkty mleczne | Zawartość Ca w g | Wartość energet. w kcal. |
2 szklanki mleka 0,5% tłuszczu | 0,48 | 154 |
175 g jogurtu owocowego z mleka odtłuszczonego | 0,24 | 133 |
20 g sera Gouda | 0,16 | 61 |
50 g sera twarogowego chudego | 0,12 | 35 |
Suma: | 1,0 | 383 |
W każdym okresie życia, a szczególnie dziecięcym i młodzieńczym żywienie musi być urozmaicone, złożone z produktów będących źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczów, węglowodanów, składników mineralnych i witamin, których udział w pożywieniu powinien być zgodny z zalecanymi normami.
CEL I ZAKRES PRACY
Celem niniejszej pracy były propozycje 3-dniowych, modelowych jadłospisów dla 10 grup dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 25 lat zgodnie z zaleceniami norm krajowych (4), dzienne racje pokarmowe opracowano oddzielnie dla dziewcząt i chłopców powyżej 10 roku życia. W jadłospisach dokonano podziału dziennych racji pokarmowych na pięć posiłków w ciągu dnia (tab. 2).
Tabela 2. przedstawia procentowy rozdział całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki.
Rodzaj posiłku | Rozdział zapotrzebowania energii w % |
I śniadanie
II śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja | 25-30%
5-10%
30-35%
5-10%
15-20% |
Źródłem energii w pożywieniu są w 10-15% białka, tłuszcze dostarczają 25-30% energii, natomiast z węglowodanów powinno pochodzić nie mniej niż 50-65% całkowitej energii dziennej racji pokarmowej. Powinny to być głównie węglowodany złożone (skrobiowe), węglowodany proste jak sacharoza (cukier) mogą dostarczać nie więcej niż 10% energii pożywienia.
Zalecane spożycie energii i składników odżywczych jest zróżnicowane i zależy od wieku, płci oraz aktywności fizycznej. Normy żywienia dla ludności Polski opracowane w 1994 r. przez Ziemlańskiego i wsp. (4) ustalone są na dwóch poziomach: bezpiecznego spożycia i zalecanego spożycia.
U dzieci i młodzieży w celu zapobiegania niedoborom energii i składników pokarmowych stosujemy normy na poziomie zalecanego spożycia.
Zachowano należny stosunek wapnia do fosforu, który stanowi istotny warunek prawidłowej gospodarki wapniowo-fosforowej.
WYNIKI BADAŃ I ICH OMÓWIENIE
Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
- Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
- Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
- Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.
Opcja #1
29 zł
Wybieram
- dostęp do tego artykułu
- dostęp na 7 dni
uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony
Opcja #2
69 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 30 dni
- najpopularniejsza opcja
Opcja #3
129 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 90 dni
- oszczędzasz 78 zł
Piśmiennictwo
1. Łoś-Kuczera M.: Produkty spożywcze, skład i wartość odżywcza. IŻŻ. Warszawa, 1990. 2. Nadolna I. i wsp.: Potrawy, skład i wartość odżywcza. IŻŻ, Warszawa, 1994. 3. Szponar L.: Żywienie w osteoporozie. Terapia 1997,10, 28. 4. Ziemlański S. i wsp.: Normy Żywienia dla ludności w Polsce. Normy żywienia dla ludności w Polsce. Żywienie człowieka i metabolizm. 1994, 21, 4.