© Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2001, s. 30-31
Jerzy Lutomski
Topinulin – pogoda dla zdrowia
W ostatnim czasie asortyment krajowych dodatków dietetycznych zwiększył się o zarejestrowany przez Instytut Żywienia i Żywności preparat tabletkowy produkcji „Farmapol” pn.: TOPINULIN, zawierający standaryzowany sproszkowany słonecznik bulwiasty (Topinambur).
Topinambur (Helianthus tuberosus L.) dotarł do Europy w XVII stuleciu, jego ojczyzną jest Ameryka Północna. Zanim został wyparty przez ziemniaki, uprawiano go długi czas jako roślinę warzywną i pastewną.
Do celów spożywczych stosuje się sproszkowane bulwy lub wyciąg z bulw topinambura. Wysoka zawartość prebiotycznej naturalnej substancji balastowej inuliny i oligofruktozy oraz kompleks składników mineralnych o doskonałej dostępności biologicznej zapewniają zdrowe pożywienie. Inulina jako rozpuszczalny błonnik pokarmowy ulega fermentacji mikrobiologicznej do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych a następnie jest resorbowana w okrężnicy (wartość energetyczna 1 kcal/g). W rezultacie zwiększa się masa kałowa i skraca czas transferu (2). Ze względu na rosnący procent populacji bifidobakterii regularne zażywanie inuliny polepsza florę jelitową.
Inulina redukuje wartość energetyczną pożywienia. Jest stosowana do wzbogacania pożywienia w błonnik dietetyczny lub do zastępowania cukru i tłuszczu. Dobra technologiczna i organoleptyczna jakość obojętnego proszku zezwala na jego wielorakie zastosowanie (1, 2). Na rynku Wspólnoty Europejskiej inulina stanowi część produktów dietetycznych służących obniżeniu zawartości tłuszczów m.in. czekolady i lodów niskokalorycznych (3).
Zastosowanie inuliny w żywieniu diabetyków datuje się od dwudziestu kilku lat. W tym czasie potwierdzono jej korzystne właściwości w takich produktach jak chleb i ciasto przeznaczonych dla diabetyków. Powoduje ona acidozę i hamuje hyperglikemię wywołaną przez glikozę (4, 5).
NATURALNE ŹRÓDŁA INULINY
Inulinę i oligoofruktozę zawiera około 36 tysięcy roślin. Inulina w roślinach stanowi rezerwę energii (magazyn węglowodanów), która jest gromadzona w postaci łańcuchów fruktozy liczących ok. 60 jednostek. Inulina i oligofruktoza występują w takich jarzynach jak karczochy, szparagi, por, cebula i w ziarnach zbóż. W dużych ilościach występuje w korzeniach cykorii i bulwach słonecznika. Polisacharyd – inulina, otrzymywana jest z korzeni niektórych ww. roślin, zwłaszcza z omanu wielkiego, dalii i topinambura.
Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
- Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
- Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
- Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.
Opcja #1
29 zł
Wybieram
- dostęp do tego artykułu
- dostęp na 7 dni
uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony
Opcja #2
69 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 30 dni
- najpopularniejsza opcja
Opcja #3
129 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 90 dni
- oszczędzasz 78 zł
Piśmiennictwo
1. Feldheim W.: Ballaststoffreiche Lebensmittel als Light-Produkte – eine Alternative? Ernährung/Nutrition 18 (3), 105, (1984). 2. Gruhn E.: Inulin-neu in Lebensmitteln? Ernahrungs-Umschau 41 (5), B22-B24 (1994). 3. Mikla O.: „Light” weiter im Aufschwung: Neue Entwicklungen bei Fullstoffen. Ernährung/Nutrition 17 (10), 550 (1993). 4. Solarino G.: The inhibiting action of polysaccharides (starch, inulin) on the hyperglucemia of glucose. Arch. Sci, biol. 13, 31 (1929). 5. Wise E.C., Heyl F.W.: Failure of a diabetic to utilize inulin. J.Amer.Pharm.Assoc. 20, 26 (1931).