© Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2004, s. 47-48
Jerzy Lutomski
Botanical medicines the desk reference for major herbal supplements* Dennis J. Mckenna, Kenneth Jones, Kerry Hughes, Sheila Humphrey
Żywność, której spożycie może wpływać na poprawę samopoczucia, wydajność pracy umysłowej i fizycznej, przyczynia się do podniesienia ogólnego komfortu życia, należy do nowo wyodrębnionej grupy tzw. żywności funkcjonalnej, wykazującej korzystny wpływ na zdrowie, ponad ten, który wynika z obecności składników odżywczych tradycyjnie uznanych za niezbędne.
Tradycyjne ziołowe środki terapeutyczne są coraz częściej rozważane jako komplementarne lub suplementarne składniki tzw. żywności nowatorskiej czy funkcjonalnej. Wiele rozmaitych produktów zawierających środki ziołowe pojawiło się ostatnio na rynku międzynarodowym (sproszkowane surowce roślinne, zagęszczone ekstrakty ziołowe, olejki eteryczne) służące polepszaniu diety.
Drugie wydanie książki opublikowane 12 września 2002 roku zawiera najnowsze dane na temat 34 gatunków roślin wykorzystywanych w Ameryce Północnej i w Europie jako środki o właściwościach leczniczych i prewencyjnych (nutraceutyki, żywność funkcjonalna, dodatki dietetyczne). Wszystkie monografie zostały zebrane przez autorów pod jednoznacznym tytułem Dietary Suplements (dodatki żywieniowe), co nie zawsze jest zgodne z europejską regulacją rejestracyjną. Trudno zatem europejczykowi zrozumieć podstawy zaliczenia do suplementów żywnościowych miłorzębu dwuklapowego, głogu, kavy-kavy, ostropestu, dziurawca, jeżówki czy kozłka.
Na poszczególne monografie składają się:
a) informacje botaniczne (klasyfikacja, nomenklatura, rozmieszczenie geograficzne i charakterystyka botaniczna),
b) historia i zastosowanie tradycyjne,
c) skład chemiczny rośliny,
d) zastosowanie terapeutyczne,
e) badania przedkliniczne,
f) badania kliniczne,
g) zalecane dawkowanie,
h) granica bezpieczeństwa (wraz z toksykologią),
i) działanie uboczne i przeciwwskazania,
j) interakcje z lekami i szczególne ostrzeżenia,
k) zalecenia bezpieczeństwa stosowania podczas ciąży i karmienia.
Kompendium zebranych wyników badań dotyczy 34 następujących roślin zestawionych w porządku alfabetycznym nazewnictwa angielskiego: traganka, borówki czernicy, pluskwicy, papryki, kociego pazura, rumianku, kordycepsu chińskiego, żurawiny, dzięgiela chińskiego, jeżówki, żeń-szenia syberyjskiego, przęsli, wiesiołka, złocienia maruny, czosnku, imbiru, miłorzębu, żeń-szenia chińskiego, przymiotu kanadyjskiego, nasion winogron, herbaty zielonej, głogu, kasztanowca, kavy-kavy, lukrecji, ostropestu, monaskusu purpurowego, gonodermy jasnej, palmy sabalowej, cytryńca, dziurawca, mącznicy, kozłka i niepokalanka.
Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
- Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
- Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
- Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.
Opcja #1
29 zł
Wybieram
- dostęp do tego artykułu
- dostęp na 7 dni
uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony
Opcja #2
69 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 30 dni
- najpopularniejsza opcja
Opcja #3
129 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 90 dni
- oszczędzasz 78 zł