Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu
© Borgis - Bezpieczna Żywność 1/2001
Elżbieta Bartnikowska
Sprzężone dieny kwasu linolowego. Część I. Budowa, powstawanie, występowanie w żywności
Conjugated linoleic acid: structure, formation, and its occurence in foods
Dział Monitoringu Żywności i Ochrony Środowiska Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego Kierownik Działu: dr hab. Mieczysław W. Obiedziński, prof. IPMiT
Summary
The term „conjugated linoleic acid” (CLA) refers to a mixture of positional and geometric cis and trans isomers of octadecadienoic acid with conjugated bonds. CLA is formed in the rumen as intermediate of the hydrogenation of dietary unsaturated fatty acids during bacterial fermentation. Therefore milk fat and dairy products are a major source of CLA. Growing body of evidence indicate that CLA exerts multidirectional action in experimental animals. In part I of this paper the results of the studies regarded CLA structure, formation determination and its occurrence in foods are reviewed. In part II results of CLA effects in laboratory animals are presented.




Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

29

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

69

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

129

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 78 zł
Piśmiennictwo
1. Pariza M.W. et al.: Effects of temperature and time on mutagen formation in pan fried hamburger. Cancer Lett. 1979, 7, 63.– 2. Anon.: Conjugated linoleic acid offers reseach promise. INFORM, 1996, 7, 152.– 3. Anon.: Scientific forum explores CLA knowledge. INFORM 1998, 9, 69.– 4. Ha Y.L. et al.: Anticarcinogens from fried ground beef: heat-altered derivatives of linoleic acid. Carcinogenesis 1987, 8, 1881.– 5. Ha Y.L. et al.: Newly recognized anticarcinogenic fatty acids: identification and quantification in natural and processed cheeses. J. Agric. Food Chem. 1989, 37, 75.– 6. Pariza M.W. et al.: Mutagens and modulator of mutagenesis in fried ground beef. Cancer Res. 1983, (Suppl.) 43, 2444S.– 7. Pariza M.W., Hargraves W.: A beef-derived mutagenesis modulator inhibits inititiation of mouse epidermal tumors by 7,12-dimethylbens(a)anthracene. Carcinogenesis 1985, 6, 591.– 8. Precht D., Molkentin J.: Trans-geometrical and positional isomers of linoleic acid including conjugated linoleic acid (CLA) in German milk and vegetable fats. Fett/Lipid 1997, 99, 319.– 9. Precht D., Molkentin J.: Trans fatty acids: implications for health, analytical methods incidence in edible fats and intake. Die Nahrung 1995, 39, 343.– 10. Ratanayake W.M.N., Pelletier G.: Positional and geometrical isomers of linoleic cacid in partially hydrogenated oils. J. Am. Chem. Soc.1992, 69, 95.– 11. Ulberth F., Henninger M.: Quantification of trans fatty acids in milk fat using spectroscopic and chromatographic methods. J. Dairy Res. 1994, 61, 517.– 12. Fritsche J. et al.: Quantitative determination of conjugated linoleic acid isomers in beef fat. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2000, 102, 667.– 13. Fritsche J, Steinhart H.: Analysis, occurrence, and physiological properties of trans fatty acids (TFA) with particular emphasis on conjugated linoleic acid isomers (CLA) a review. Fett/Lipid 1998, 100, 190.– 14. Christie W.W., Breckenridge G.H.: Separation of cis and trans isomers of unsaturated fatty acids by high-performance liquid chromatography in the silver ion mode. J. Chromatog. 1989, 469, 261.– 15. Kepler C.R., Tove S.B.: Biohydrogenation of unsaturated fatty acids. J. Biol. Chem. 1967, 242, 5686.– 16. Chin S.F. et al.: Conjugated linoleic acid (9, 11– and 10, 12-octadecadienoic acid) is produced in conventional but not germ-free rats fed linoleic acid. J. Nutr. 1994, 124, 694.– 17. Decker E.A.: The role of phenolics, conjugated linoleic acid, carnosine, and pyrroloquinoline quinone as nonessential dietary antioxidants. Nut. Rev. 1995, 53, 49.– 18. Fritsche J. et al.: Conjugated linoleic acid (CLA) isomers in human adipose tissue. Zeitsch. Lebensmittel-Untersuchung und Forschung 1997, 205, 415.– 19. Fogerty A.C. et al.: Octadeca-9,11-dienoic acid in food stuffs and in the lipids of human blood and breast milk. Nutr. Rep. Int. 1988, 38, 937.– 20. Park Y. et al.: High-fat dairy product consumption increases D9c, 11t-18:2 (rumenic acid) and total lipid concentrations of human milk. Lipids 1999, 34, 543.– 21. Herbel B.K. et al.: Safflower oil consumption does not increase plasma conjugated linoleic acid concentration in humans. Am. J. Clin. Nutr. 1998, 67, 332.– 22. Dormandy T.L., Wickens D.G.: The experimental and chemical pathology of diene conjugation. Chem. Phys. Lipids 1987, 45, 353.– 23. Pollard M.R. et al.: Desaturation of positional and geometric isomers of monoenoic fatty acids by microsomal preparations from rat liver. Lipids 1980, 15, 306.– 24. Adolf R.O. et al.: Biosynthesis of conjugated linoleic acid in humans. Lipids 2000, 35, 131.– 25. Mahfouz M.M. et al.: Desaturation of isomeric trans octadecenoic acid by rat liver microsomes. Biochim. Biophys. Acta 1980, 618, 1.– 26. Salminen I. et al.: Dietary trans fatty acids increase conjugated linoleic acid levels in human serum. J. Nutr. Biochem. 1998, 9, 93.– 27. Santora J.E. et al.: Trans-vaccenic acid is desaturated to conjugated linoleic acid in mice. J. Nutr. 2000, 130, 208.– 28. Griinari J.M. et al.: Conjugated linoleic acid is synthesized endogenously in lactating dairy cows by D9 desaturase. J. Nutr. 2000, 130, 2285.– 29. Enterssangles B.: Isomeres trans d'acides gras insatures: aspects metaboliques et nutritionnels. OCL 1995, 2, 162.– 30. Kritchevsky D.: Antimutagenic and some other effects of conjugated linoleic acid. Brit. J. Nutr. 2000, 83, 459.– 31. Juaneda P. et al.: Conjugated fatty acids in fresh and heated vegetable oils. Abstracts 91st AOACS Annual Meeting & Expo Abstracts, April 25-28, 2000, San Diego, California.– 32. Chin S.F. et al.: Dietary sources of conjugated dienoic isomers of linoleic acid, a newly recognized class of anticarcinogens. J. Food Comp. Anal. 1992, 5, 185.– 33. Parodi P.W.: Conjugated octadecadienoic acids of milk fat. J. Dairy Sci. 1997, 60, 1550.– 34. Sprawozdanie z grantu KBN nr 5P06G011 16 pt.: „Występowanie sprzężonych dienów kwasu linolowego w mleku i przetworach z mleka, mięsie i produktach mięsnych oraz w odżywkach dla niemowląt i małych dzieci”.– 35. Dhiman T.R. et al.: Conjugated linoleic acid (CLA) content of milk from cows offered diets rich in linoleic and linolenic acid. J. Dairy Sci. 2000, 83, 1016.– 36. Jahreis G. et al.: Monthly variations of milk composition with special regard to fatty acids depending on season and farm management systems – conventional versus ecological. Fett/Lipid 1996, 98, 356.– 37. Jahreis G. et al.: Conjugated linoleic acid in milk fat: high variation depending on production system. Nutr. Res. 1997, 17, 1479.– 38. Franklin S.T. et al.: Dietary marine algae (Schizochytrium sp.) increases concentrations of conjugated linoleic, docosahexaenoic and transvaccenic acids in milk of dairy cows. J. Nutr. 1999, 129, 2048.– 39. Kramer J.K.G. et al.: Distributions of conjugated linoleic acid (CLA) isomers in tissue lipid classes of pigs fed a commercial CLA mixture determined by gas chromatography and silver ion-high performance liquid chromatography. Lipids 1998, 33, 549.– 40. Szymczyk B. et al.: The effects of feeding conjugated linoleic acid (CLA) on rat growth performance, serum lipoproteins and subsequent lipid composition of selected rat tissues. J. Sci Food Agric. 2000, 80, 1553.– 41. Jones S. et al.: Isomers of conjugated linoleic acid (CLA) are incorporated into egg yolk lipids by CLA-fed laying hens. J. Nutr. 2000, 130, 2002.– 42. Obiedziński M.W. et al.: Występowanie sprzężonych dienów kwasu linolowego w produktach żywnościowych. Zbiór prac III sympozjum nt. Olej z nasion wiesiołka i inne oleje zawierające kwasy n-6 lub n-3 w profilaktyce i terapii – Red. A. Stołyhwo. Agropharm® Sp. z o.o oraz EFEKT s.c., 1998 str. 47.– 43. Shantha N.C. et al.: Evaluation of conjugated linoleic acid concentrations in cooked beef. J. Agric. Food Chem. 1994, 42, 1757.– 44. Shantha N.C. et al.: Conjugated linoleic acid concentration in processed cheese. J. Am. Oil Chem. Soc. 1992, 69, 425.– 45. Garcia-Lopez S. et al.: Changes in content of conjugated linoleic acid (CLA) in processed cheese during processing. Foot Res. Int. 1994, 27, 61.– 46. Shantha N.C. et al.: Conjugated linoleic acid concentrations in dairy products as affected by processing and storage. J. Food Sci. 1995, 60, 695.– 47. Jiang J. et al.: Production of conjugated linoleic acid by dairy starter cultures. J. Applied Microbiology 1998, 85, 95.– 48. Gnadig S. et al.: Conjugated linoleic acid (CLA): physiological effects and production. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2001, 103,56.
Adres do korespondencji:
Dr hab. Elżbieta Bartnikowska
ul. Jubilerska 4
04-190 Warszawa
tel. 610-81-90

Bezpieczna Żywność 1/2001