© Borgis - Medycyna Rodzinna 1/2015, s. 18-22
Zygmunt Zdrojewicz1, Aleksandra Idzior2, Olga Kocjan2
Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości
Spirulina and fibre vital against treatment obesity
1Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny, Wrocław
2Studentki VI roku Wydziału Lekarskiego, Uniwersytet Medyczny, Wrocław
Summary
Nowadays obesity and overweight are diseases of civilization which causes dangerous complications such as cardiovascular problems and diabetes. As a result there is huge interest of diets and other ways to lose weight. One of the most famous are fibre vital and spirulina. Fibre vital are seeds of Plantago psyllium and Plantago ovate. Spirulina is wide definition for extract of algae. They are known and used by people for many years, but forgotten last days. Common researches show their positive fluency on human’s body, for example immune system, digestive system, carbohydrate, lipids and antineoplastic effect. There are also the source of protein, vitamins, unsaturated fats and microelements. They become famous now and very often abused by pharmaceutical companies. We must remember that this supplements can be use only as addition for diet and physical activity. There are no evidences that their are effective without healthy life style. Patients believed in their effectiveness and resign from doctors’ recommendation with eventually harms them.
W dzisiejszych czasach obserwujemy znaczny wzrost częstości występowania nadwagi i otyłości. Problem ten zaczyna w coraz większej mierze dotyczyć ludzi młodych. W konsekwencji obniża się średnia wieku zachorowalności na choroby układu krążenia, cukrzycę czy wystąpienia różnorakich powikłań ogólnoustrojowych. Naciski ze strony lekarzy, presja mediów oraz szeroko propagowany zdrowy styl życia mogą być czynnikami sprawczymi, które zaowocują u pacjentów podejmowaniem prób zmniejszenia masy ciała. Wiele osób pragnęłoby znaleźć takie środki, które w łatwy sposób przyczyniłyby się do nasilenia procesu odchudzania. Takie nastawienie społeczeństwa skutkuje wprowadzaniem na rynek apteczny coraz to większej liczby suplementów diety, reklamowanych jako ,,hity na odchudzanie”. Najczęściej preparaty te zawierają substancje naturalne znane ludzkości od tysięcy lat, aczkolwiek w pewnym stopniu zapomniane. Tak jest również z błonnikiem witalnym oraz spiruliną.
Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
- Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
- Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
- Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.
Opcja #1
29 zł
Wybieram
- dostęp do tego artykułu
- dostęp na 7 dni
uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony
Opcja #2
69 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 30 dni
- najpopularniejsza opcja
Opcja #3
129 zł
Wybieram
- dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
- dostęp na 90 dni
- oszczędzasz 78 zł
Piśmiennictwo
1. Czerpak R, Jabłońska-Trypuć A, Pietryczuk A: Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów. Postępy Fitoterapii 2009; 3: 168-174. 2. Hutorowicz A: Czy istnieją glony – szkic historyczny z punktu widzenia megasystematyki. Komunikaty Rybackie 2002; 2: 1-4. 3. Klasik S, Zych M, Kaczmarczyk-Sedlak I: Sinice (Cyanophyta) – systematyka, budowa komórki i znaczenie; Spirulina platensis i jej wpływ na organizm ludzki. Medycyna Rodzinna 2010; 4: 120-123. 4. Duda-Chodak A, Wajda Ł, Kobus M et al.: Wpływ bakterii z rodzaju Arthrospira na funkcjonowanie układu immunologicznego. Postępy Mikrobiologii 2010; 1: 15-23. 5. Subhashini J, Mahipal SV, Reddy MC et al.: Mechanizmy molekularne zawarte w C-fikocyjaninie a indukowanie apoptozy w leczeniu przypadków przewlekłej białaczki szpiku kostnego – K562. Biochemical Pharmacology 2004; 3: 453-462. 6. Roy KR, Arunasree KM, Reddy NP et al.: Zmiana potencjału błonowego błony mitochondrialnej w wyniku zastosowania ekstraktu C-fikocyjaniny ze Spiruliny Platensis. Indukcja apoptozy ludzkich komórek raka wątrobowokomórkowego – HepG2. Biotechnology Applied Biochemistry 2007; 3: 159-167. 7. Dasgupta T, Banejee S, Yadav PK, Rao AR: Chemomodulacja rakotwórczego metabolizmu enzymów, charakterystyka antyoksydacyjna i skórna oraz papilomageneza przedżołądka na podstawie badań z wykorzystaniem ekstraktu ze Spiruliny Platensis. Molecular and Cell Biochemistry 2001; 1-2: 27-38. 8. Shklar G, Schwartz J: Czynnik martwicy nowotworów a eksperymentalna regresja nowotworów w przypadku zastosowania alfa-tokoferolu, beta-karotenu, kantaksantyny i ekstrakt z alg. Cancer Clinical Oncology 1988; 5: 839-850. 9. Mazo VK, Gmoshinski? IV, Sokolova AG et al.: Badania nad wpływem biologicznie aktywnych dodatków do żywności zawierających autolizaty drożdży piekarskich oraz spiruliny na przepuszczalność jelitową. Voprosy Pitaniia 1999; 1: 7-9. 10. Chamorro-Cevallos G, Garduño-Siciliano L, Barrón BL et al.: Chemoprewencyjne działanie spiruliny z gatunku Arthrospira przeciwko mutagenności u myszy wywołanej cyklofosfoamidem. Food Chem Toxicology 2008; 2: 567-574. 11. Qishen P, Guo BJ, Kolman A: Radioochronny wpływ działania ekstraktu ze Spiruliny Platensis na komórki szpiku kostnego. Badania wykonane na podstawie testu mikrojądrowego. Toxicology Letters 1989; 2: 165-169. 12. Pielesz A: Skład chemiczny algi brązowej (Fucus vesiculosus L). Postępy Fitoterapii 2011; 1: 9-17. 13. Teas J, Irhimeh MR: Dietary algae and HIV/AIDS: proof of concept clinical data. Applied Phycology 2012; 3: 575-582. 14. Charles R: Pożywienie dla zdrowia. Książka i Wiedza Spółdzielnia Wydawniczo-Handlowa 1998. http://www.spirulina.pl/category/ciekawostki/literatura/ksiazka-pozywienie-dla-zdrowia. 15. Gertig H, Przysławski J: Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL, Warszawa 2007: 31-104. 16. Kolanowska A, Kozłowska-Wojciechowska M: Farmakoterapia otyłości lekami roślinnymi. Kardioprofil 2006; 13: 230-235. 17. Król D: Babka płesznik (Plantago psyllium L.) – wartościowa roślina lecznicza. Fitoterapii 2009; 4: 256-259. 18. Andrzejewska-Golec E: Babkowate (Plantaginaceae) rośliny lecznicze. Farmacja Polska 1994; 19: 899-905. 19. Sikorski ZE: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywości. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1994: 132-165. 20. Peckenpough NJ: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011: 50-82. 21. Wroński K, Bocian R: Spożycie błonnika pokarmowego wśród osób z chorobą uchyłkową jelita grubego. Nowa Medycyna 2011; 4: 57-60. 22. Lasota B: Problem zaparć – jak pomóc pacjentom. Szczególna rola błonnika. Świat Medycyny i Farmacji 2011; 8: 38-45. 23. Katsuraya K, Okuyama K, Hatanaka K et al.: Constitution of konjac glucomannan: chemical analysis and 13C NMR spectroscopy. Carbohydrate Polymers 2003; 2: 183-189. 24. Nawrocka-Musiał D, Latocha M: Kwas fitynowy – nutraceutyk o działaniu przeciwnowotworowym. Polski Merkuriusz Lekarski 2012; 33: 43-47. 25. Witkowska A, Borawska MH: Znaczenie błonnika pokarmowego i jego preparatów w zapobieganiu i leczeniu nadwagi. Polski Merkuriusz Lekarski 1999; 34: 224-226.