Czasopisma
Wykup dostęp
Kontakt
Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony:
8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19
Czytelnia Medyczna
»
Słowo kluczowe: composition
Usefulness of selected nutritional status indicators for body composition assessment in children with diagnosed autoimmune diseases and in healthy peers**
Paweł Więch, Dariusz Bazaliński, Izabela Sałacińska, Monika Binkowska-Bury, Bartosz Korczowski,
Postępy Nauk Medycznych 5/2017
Platismatia glauca
– skład chemiczny i aktywność biologiczna
Natalia Balicka, Elżbieta Studzińska-Sroka
Postępy Fitoterapii 4/2017
Ziele nostrzyka – działanie, zastosowanie, stan badań
Ewa Witkowska-Banaszczak, Marcin Szymański, Łukasz Działakiewicz, Wiesława Bylka
Postępy Fitoterapii 2/2016
Skład i właściwości biologiczne pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły ze szczególnym uwzględnieniem możliwości zastosowania go w kosmetyce
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Postępy Fitoterapii 2/2016
Gatunki rodzaju
Cistus
sp. – taksonomia, występowanie, skład chemiczny, aplikacje terapeutyczne i badania biotechnologiczne
Paweł Kubica, Halina Ekiert, Radosław J. Ekiert, Agnieszka Szopa
Postępy Fitoterapii 3/2016
Rooibos (
Aspalathus linearis
(Burm. f.) R. Dahlgren) – substancje biologicznie aktywne i działanie farmakologiczne
Marta Sarnowska, Anna Gawron-Gzella
Postępy Fitoterapii 3/2016
Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne opuncji figowej
(
Opuntia ficus-indica
Mill
.
)
Ewa Cieślik, Iwona Cieślik, Katarzyna Bartyzel
Postępy Fitoterapii 3/2016
Właściwości lecznicze gravioli (
Annona muricata
L.)
Ewa Cieślik, Iwona Cieślik, Katarzyna Bartyzel
Postępy Fitoterapii 4/2016
Owoce rokitnika (
Hippophae rhamnoides
L.) – bogate źródło związków biologicznie aktywnych
Beata Piłat, Ryszard Zadernowski
Postępy Fitoterapii 4/2016
Żywieniowe i prozdrowotne znaczenie pszenicy orkisz (
Triticum spelta
L.)
Jacek Rożnowski, Jadwiga Kłosowska, Paweł Polzer
Postępy Fitoterapii 1/2015
Piptoporus betulinus
(Bull.) P. Karst. – bogate źródło związków aktywnych biologicznie
Katarzyna Sułkowska-Ziaja, Paulina Motyl, Bożena Muszyńska, Anna Firlej
Postępy Fitoterapii 2/2015
Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego
Aloe vera
(L.) Webb. (
Aloe barbadensis
Mill
.
)
Ewa Cieślik, Kinga Turcza
Postępy Fitoterapii 2/2015
Owies siewny – wartość odżywcza i prozdrowotna oraz wykorzystanie przemysłowe
Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Baranowska, Magdalena Zarzecka, Katarzyna Falkowska
Medycyna Rodzinna 4/2015
Gwiazdnica pospolita (
Stellaria media
Vill.) – właściwości biologiczne i lecznicze
Anna Parus
Postępy Fitoterapii 3/2015
Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki
Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska
Postępy Fitoterapii 1/2014
Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych**
Mirosława Krauze-Baranowska, Magdalena Majdan, Marta Kula
Postępy Fitoterapii 1/2014
Results of the child obesity – „Tabula rasa” screening program
Judit Kormos-Tasi, László Szabó, Éva Bossányi, Erika Gácsi, Márta Jávor
New Medicine 2/2014
Rumianek – pospolita roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych
Anna Grys, Małgorzata Kania, Justyna Baraniak
Postępy Fitoterapii 2/2014
Systematyka gatunku
Dictamnus
oraz skład fitochemiczny dwu odmian dyptamu jesionolistnego (
Dictamnus albus
L. cv.
Albiflores
i cv.
Rosa Purple
). Cz. II.
Tadeusz Wolski,, Tomasz Baj
Postępy Fitoterapii 4/2014
Owoce pigwowca japońskiego (
Chaenomeles japonica
(Thunb.) Lindl. ex Spach) źródłem substancji biologicznie aktywnych
Agata Nahorska, Magdalena Dzwoniarska, Barbara Thiem
Postępy Fitoterapii 4/2014
Napływ płynu dializacyjnego do jamy otrzewnej u pacjentów dializowanych otrzewnowo nie wpływa na wyniki pomiaru przewodnienia metodą bioimpedancji
Ryszard Gellert, Danuta Kobus, Dorota Daniewska, Ewa Wolska, Marcin Czystowski
Postępy Nauk Medycznych 2/2013
Porównanie składu chemicznego i aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejku eterycznego otrzymanego z różnych krajowych odmian lawendy wąskolistnej (
Lavandula angustifolia
L.)
Michalina Adaszyńska, Maria Swarcewicz, Agata Markowska-Szczupak
Postępy Fitoterapii 2/2013
Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego (
Helianthus tuberosus
L.)
Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka
Postępy Fitoterapii 2/2013
Skład chemiczny i zawartość substancji biologicznie aktywnych w
Chelidonium majus
L.
Bogdan Kędzia, Katarzyna Łożykowska, Agnieszka Gryszczyńska
Postępy Fitoterapii 3/2013
Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych
Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Magdalena Zarzecka
Postępy Fitoterapii 3/2013