Czasopisma
Wykup dostęp
Kontakt
Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony:
8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19
Czytelnia Medyczna
»
Postępy Fitoterapii
»
Postępy Fitoterapii 3/2013
Postępy Fitoterapii 3/2013
Spis treści / Contents
Prace doświadczalne
Original papers
Wrażliwość na olejek tymiankowy (
Oleum Thymi
) bakterii mikroaerofilnych wyizolowanych z zakażeń jamy ustnej
The susceptibility of microaerophilic bacteria to thyme oil (Oleum Thymi) isolated from infection of oral cavity
Anna Kędzia, Marta Ziółkowska-Klinkosz, Łukasz Lassmann, Adam Włodarkiewicz, Aida Kusiak, Barbara Kochańska
– s. 159-162
Ocena aktywności przeciwgrzybiczej wyciągu wodnego z wierzbownicy drobnokwiatowej (
Epilobium parviflorum
Schreb.) wobec dermatofitów z gatunku
Trichophyton mentagrophytes
Estimation of antifungal activity of the small-flowered willow (Epilobium parviflorum Schreb.) aqueous extract against dermatophytes from species of Trichophyton mentagrophytes
Anna Głowacka, Mariusz Mianowany, Danuta Trojanowska, Alicja Budak
– s. 163-166
Prace przeglądowe
Review papers
Mechanizmy regulacji masy tkanki tłuszczowej pod wpływem galusanu epigallokatechiny zawartego w zielonej herbacie
Mechanisms of regulation of adipose tissue by epigallocatechin gallate, contained in green tea
Magdalena Donejko, Elżbieta Galicka, Marek Niczyporuk, Jerzy Przylipiak, Andrzej Przylipiak
– s. 167-173
Skład chemiczny i zawartość substancji biologicznie aktywnych w
Chelidonium majus
L.
Chemical composition and contents of biological active substances in Chelidonium majus L.
Bogdan Kędzia, Katarzyna Łożykowska, Agnieszka Gryszczyńska
– s. 174-181
Związki bezazotowe w owocnikach grzybów z gromady
Basidiomycota
Non-nitrogen compounds in fruitbodies of Basidiomycota species
Katarzyna Sułkowska-Ziaja, Bożena Muszyńska, Halina Ekiert
– s. 182-190
Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych
Potato as good source nutrients
Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Magdalena Zarzecka
– s. 191-194
Przeciwutleniające właściwości pomidora (
Lycopersicum esculentum
L.)
Antioxidative properties of tomato (Lycopersicum esculentum L.)
Anna Wiktorowska-Owczarek
– s. 195-199
Właściwości farmakologiczne saponin
Pharmacological activities of saponins
Anna Parus
– s. 200-204
Kronika
Chronicle
Jubileuszowa Konferencja z okazji dwudziestolecia reaktywacji Polskiego Komitetu Zielarskiego
Małgorzata Górska-Paukszta
– s. 205
Sekcja Fitoterapii Polskiego Towarzystwa Lekarskiego w 15-leciu istnienia
Bogdan Kędzia
– s. 206-207
Przegląd czasopism zagranicznych
Review of foreign periodicals
Nowości bibliograficzne
Bogdan Kędzia
– s. 208-209